Ποιοί Είμαστε

ΠΟΙΟΙ  ΕΙΜΑΣΤΕ – ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ 

Η Κίνηση Πολιτών Νέας Σμύρνης συγκροτήθηκε τον Νοέμβριο του 2007 με σκοπό να αποτρέψει την υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου (16 Ιουλίου 2007) η οποία ενέκρινε, με οριακή πλειοψηφία, το ιδιωτικό επιχειρηματικό σχέδιο (DIMAND) για τη δημιουργία εμπορικού – αθλητικού κέντρου στο χώρο του  «Σταδίου Πανιώνιου Γ.Α.Σ».

To αρχικό επιχειρηματικό σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία ενός γιγάντιου εμπορικού κέντρου επιφάνειας 16.000 τ.μ. Επιπλέον, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να επιδοτήσει το έργο με ποσό έως 10.000.000 ευρώ, προκειμένου να μειωθεί η αρχικά προβλεπόμενη έκταση των εμπορικών χρήσεων και το έργο να έχει μικρότερες επιπτώσεις στη  ζωή της πόλης ! Σημειωτέον  ότι  ο χώρος αυτός  είναι δημοτική γη, που παραχωρήθηκε το 1940 στον Ερασιτέχνη Πανιώνιο. Όλα αυτά έγιναν χωρίς περιβαλλοντικές μελέτες, χωρίς κοινωνικό διάλογο, σε χρόνο ρεκόρ και μέσα στο καλοκαίρι.

Με ενέργειες της Κίνησης Πολιτών Νέας Σμύρνης καταρρίφθηκαν οι ισχυρισμοί ότι τμήμα του χώρου ήταν «περιοχή γενικής κατοικίας», άρα θα μπορούσε να «φιλοξενήσει» εμπορικές χρήσεις. Η Πολεοδομία Αργυρούπολης βεβαίωσε κατηγορηματικά και τελεσίδικα ότι ο χώρος του «Σταδίου Πανιώνιου Γ.Α.Σ» ήταν και είναι αμιγώς αθλητικός. Την αρμοδιότητα της Πολεοδομίας Αργυρούπολης αναγνώρισαν τόσο η Γενική Δ/ση Πολεοδομίας του ΥΠΕΧΩΔΕ όσο και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, τα σχέδια για το τερατώδες εμπορικό κέντρο τινάχθηκαν  στον αέρα. Μοναδική λύση πλέον για τους υποστηρικτές του σχεδίου αποτελεί η αλλαγή χρήσεων γης και εκεί προσανατολίζονται. Ένα σενάριο περί νέου σχεδίου, με λιγότερα τ.μ αντί των αρχικών, κυκλοφορεί στην πόλη και όχι μόνο αυτό. Έγκυρες πληροφορίες φέρουν τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά να συναινεί και να προτίθεται να ανακοινώσει σύντομα το γήπεδο του Πανιωνίου μαζί με αυτά της ΑΕΚ και της Λάρισας.

Η Κίνηση Πολιτών Νέας Σμύρνης χωρίς να παραβλέπει την ανάγκη ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού των χώρων του Πανιωνίου, μάχεται για να αποτρέψει την πραγματοποίηση της παραπάνω απόφασης, που αν υλοποιηθεί, θα κάνει αβίωτη την ήδη δύσκολη ζωή στην πόλη. Εμείς πιστεύουμε ότι ο Δήμος και ο ερασιτέχνης Πανιώνιος πρέπει να προχωρήσουν τον εκσυγχρονισμό και την ανακατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων χωρίς το εμπορικό κέντρο, δηλαδή με ήπιες παρεμβάσεις που δεν θα προσθέτουν τσιμέντο, θα προβλέπουν τη δημιουργία χώρων πρασίνου και θα εξασφαλίζουν την αρμονική ένταξη του έργου στον οικιστικό ιστό της πόλης μας. Γι’ αυτό μπορούν να απευθυνθούν σε επιστημονικούς φορείς όπως το Ε.Μ.Π. και να απαιτήσουν τη χρηματοδότηση εκ μέρους της Πολιτείας.

Είναι προφανές ότι η Νέα Σμύρνη δεν μπορεί να αντέξει άλλες εμπορικές χρήσεις που θα φέρουν κι άλλο τσιμέντο, κίνηση και ρύπους στο πρώην πράσινο προάστιο. Δεν είναι δυνατόν επιχειρηματίες, κάτω από το πρόσχημα του φιλάθλου, να μετατρέπουν ένα δημόσιο αθλητικό χώρο σε εμπορικό κέντρο.

Μέχρι τώρα πάνω από 1500 συμπολίτες μας έχουν υπογράψει το κείμενο της Κίνησης Πολιτών. Επίσης μαζικοί φορείς της πόλης (Σύλλογος Δασκάλων, Σύλλογος Καθηγητών, Ένωση Γονέων) έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους στο επιχειρηματικό σχέδιο.

 Στηρίξτε τον αγώνα μας. Όλοι μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε!

 ΚΙΝΗΣΗ  ΠΟΛΙΤΩΝ  ΝΕΑΣ  ΣΜΥΡΝΗΣ

AdvertisementsΑρέσει σε %d bloggers: