Ανακοίνωση 05/06/08

29 06 2008

ΟΧΙ  ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ  ΧΡΗΣΕΙΣ  ΣΤΟ  ΣΤΑΔΙΟ  ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ

ΚΑΜΜΙΑ  ΑΛΛΑΓΗ  ΧΡΗΣΗΣ  ΓΗΣ

 

            Χαιρετίζουμε τους τουλάχιστον 1500 συμπολίτες μας καθώς και τους μαζικούς φορείς της πόλης μας που υπέγραψαν μέχρι σήμερα το κείμενο της Κίνησης Πολιτών. Όλοι εμείς πιστεύουμε ότι η  πραγματικά μεγάλη αναγκαιότητα ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού των χώρων του σταδίου του Πανιώνιου θα πρέπει : να δίνει βάρος στις δραστηριότητες του ερασιτέχνη Πανιώνιου, να προβλέπει δημιουργία χώρων πρασίνου, να εντάσσεται αρμονικά στον οικιστικό ιστό, ακολουθώντας όμως τους ισχύοντες  πολεοδομικούς όρους, στοχεύοντας συνολικά στην αναβάθμιση της ζωής στην πόλη μας.

Σε επίσημη απάντηση προς το αίτημά μας για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου και για ανάκληση της απόφασης, που πάρθηκε το περασμένο καλοκαίρι με την οποία εγκρίθηκε το ιδιωτικό επιχειρηματικό σχέδιο (DIMAND) για δημιουργία εμπορικού – αθλητικού κέντρου, ο Δήμος Νέας Σμύρνης παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι  «έχουν αλλάξει οι παράμετροι και ότι οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, που είχαν στηριχθεί σε υποθέσεις εργασίας, δεν έχουν πλέον κανένα πεδίο εφαρμογής».

Πετύχαμε λοιπόν με τη βοήθεια σας και μετά τις παρεμβάσεις μας, στην Πολεοδομία και το ΥΠΕΧΩΔΕ,  την πρώτη μας  νίκη ! Ο χώρος του «Γυμναστικού Σταδίου Πανιώνιου Γ.Α.Σ» ήταν και είναι αποκλειστικά αθλητικός χώρος και δεν επιτρέπονται άλλες χρήσεις (εμπορικές) σε αυτόν. Είναι φανερό πως η ενεργοποίηση των πολιτών μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις. Ότι μπορούμε να παρεμβαίνουμε αποφασιστικά, με τη μεγαλύτερη συσπείρωση δυνάμεων και τη σαφήνεια των αιτημάτων μας.

Έτσι οι ιδιώτες επενδυτές αναγκάζονται να αναδιπλωθούν, διαδίδοντας στην πόλη ότι θα υπάρξουν «νέα βελτιωμένα σχέδια» με στίβο, λιγότερες εμπορικές χρήσεις, κλπ. Παράλληλα όμως η δημοτική αρχή φαίνεται να θεωρεί ήσσονος σημασίας τα νομίμως ισχύοντα μέχρι σήμερα, περί αμιγώς αθλητικών χρήσεων στο στάδιο του Πανιώνιου. Ο Δήμαρχος δηλώνει ασαφώς ότι τα τετραγωνικά του μελλοντικού εμπορικού κέντρου δεν θα ξεπερνούν σε έκταση τις ήδη υπάρχουσες εμπορικές χρήσεις, οι οποίες είναι παράνομες, τις έχει επιτρέψει ο ίδιος και φυσικά δεν έχουν οικοδομική άδεια. Ίσως να γνωρίζει κάτι που εμείς αγνοούμε. Σε κάθε περίπτωση πάντως, φαίνεται να συναινεί στην αλλαγή χρήσεων γης στο χώρο του σταδίου από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ανοίγοντας τον δρόμο για το πολυπόθητο εμπορικό κέντρο, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο και η πόλη παραμένουν χωρίς καμιά ενημέρωση για το θέμα.

Εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αρχίσει στην πόλη διάλογος από μηδενική βάση, όπως όφειλε ήδη να είχε γίνει από το περασμένο καλοκαίρι. Βασικά στοιχεία αυτού του διαλόγου, για ένα έργο αυτού του μεγέθους μέσα στον ήδη επιβαρυμένο οικιστικό ιστό της πόλης, πρέπει να είναι : η  δημόσια χρηματοδότησή του, οι περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές προϋποθέσεις, η προτεραιότητα του μαζικού ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να γίνονται από τη δημοτική αρχή από τη μια «εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης πολιτών και φορέων για τη συμμετοχή τους στο σχεδιασμό της πόλης» και από την άλλη, σοβαρές αποφάσεις όπως αυτή, να παίρνονται ερήμην των πολιτών και των φορέων. Με αυτή την έννοια έχει παιδαγωγική σημασία και είναι μάθημα συμμετοχής, όταν εκατοντάδες πολίτες μαζί με τους πιο ζωντανούς και μαζικούς φορείς της πόλης μας (Σύλλογος Δασκάλων, Σύλλογος Καθηγητών και Ένωση Γονέων) ζητούν από το Δημοτικό Συμβούλιο να ξανασυζητήσει το θέμα, παίρνοντας μια νέα απόφαση που θα εξασφαλίζει τη μέγιστη κοινωνική συναίνεση και δεν θα διαιρεί την πόλη. Πανιώνιος και Νέα Σμύρνη πάνε μαζί και δεν πρέπει να έρχονται αντιμέτωποι. Γι’ αυτό χρήσιμο είναι να δουν οι δημοτικοί άρχοντες την ουσία της πρότασής μας και να μη δίνουν δικολαβίστικες απαντήσεις.

            Μέχρι τότε εμείς δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, αν χρειαστεί και με ένδικα μέσα. Συνεχίζουμε επίσης τη συλλογή υπογραφών για την ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης του Δημοτικού  Συμβουλίου.

            Συμπολίτες δεν επαναπαυόμαστε. Χρειάζεται η κινητοποίηση όλων μας για την αναβάθμιση της ζωής στην πόλη μας. Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε!

05/06/2008 

ΚΙΝΗΣΗ  ΠΟΛΙΤΩΝ  ΝΕΑΣ  ΣΜΥΡΝΗΣ

Advertisements

Ενέργειες

Information
Αρέσει σε %d bloggers: