Ανακοίνωση 02/04/2008

2 04 2008

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ

ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

 

Χαιρετίζουμε τους πάνω από χίλιους συμπολίτες μας καθώς και τους μαζικούς φορείς της πόλης μας που υπέγραψαν μέχρι σήμερα το κείμενο της Κίνησης Πολιτών και οι οποίοι πιστεύουν μαζί με μας, ότι η πραγματικά μεγάλη αναγκαιότητα ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού των χώρων του γηπέδου του Πανιωνίου θα πρέπει να δίνει βάρος στις δραστηριότητες του ερασιτέχνη Πανιώνιου και να εντάσσεται αρμονικά στον οικιστικό ιστό της πόλης ακολουθώντας τους ισχύοντες  πολεοδομικούς όρους με πρόβλεψη για δημιουργία χώρων πρασίνου και για την αναβάθμιση της ζωής στην πόλη μας.

Με τη βοήθεια σας καταφέραμε την πρώτη μας  νίκη !

Σε επίσημη απάντηση προς το αίτημά μας για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου και για ανάκληση της απόφασης που πήρε το περασμένο καλοκαίρι με την οποία ενέκρινε το ιδιωτικό επιχειρηματικό σχέδιο (DIMAND) για δημιουργία εμπορικού-αθλητικού κέντρου,  ο Δήμος Νέας Σμύρνης παραδέχεται για πρώτη φορά ότι μετά τις παρεμβάσεις μας στην Πολεοδομία και το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. «έχουν αλλάξει οι παράμετροι και ότι οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, που είχαν στηριχθεί σε υποθέσεις εργασίας, δεν έχουν πλέον κανένα πεδίο εφαρμογής». Παράλληλα οι ιδιώτες επενδυτές αναγκάζονται να αναδιπλωθούν, διαδίδοντας στην πόλη ότι θα υπάρξουν «νέα βελτιωμένα σχέδια» με στίβο, λιγότερες εμπορικές χρήσεις, χωρίς χρηματοδότηση από τον Δήμο κλπ.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η ενεργοποίηση των πολιτών μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις. Ότι μπορούμε να παρεμβαίνουμε αποφασιστικά, με τη μεγαλύτερη συσπείρωση δυνάμεων και τη σαφήνεια των αιτημάτων μας.

Γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο και παραδεκτό πλέον απ’ όλους ότι ο χώρος του «Γυμναστικού Σταδίου Πανιώνιου Γ.Α.Σ» ήταν και είναι αποκλειστικά αθλητικός χώρος και δεν επιτρέπονται άλλες χρήσεις (εμπορικές) σε αυτόν.

Όμως η δημοτική αρχή εξακολουθεί να κωλυσιεργεί αρνούμενη ουσιαστικά να «κλείσει» το θέμα των εμπορικών χρήσεων και να εναρμονισθεί με τις θέσεις της Πολεοδομίας και του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., δίνοντας με αυτόν τον τρόπο χρόνο στους ιδιώτες επενδυτές που προσπαθούν να βρουν άλλες «λύσεις». Η πίεση έχει μεταφερθεί τώρα στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., προκειμένου να αλλάξει μέρος των χρήσεων γης, μετατρέποντας τις από αθλητικές σε εμπορικές. Και αυτή όμως η «λύση» περνάει τελικά μέσα από τη συναίνεση του Δημοτικού Συμβουλίου. Οφείλει λοιπόν ο Δήμος να ξεκαθαρίσει τη θέση του από τώρα.  Σκοπεύει ή όχι να επιτρέψει αλλαγή χρήσεως του χώρου προκειμένου να δημιουργηθεί το περιβόητο εμπορικό κέντρο;

Εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αρχίσει στην πόλη διάλογος από μηδενική βάση, όπως όφειλε ήδη να είχε γίνει από το περασμένο καλοκαίρι. Βασικά στοιχεία αυτού του διαλόγου, για ένα έργο αυτού του μεγέθους μέσα στον ήδη επιβαρυμένο οικιστικό ιστό της πόλης, πρέπει να είναι : η δημόσια χρηματοδότησή του, οι περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές προϋποθέσεις, η προτεραιότητα του μαζικού ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να γίνονται από τη δημοτική αρχή από τη μια «εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης πολιτών και φορέων για τη συμμετοχή τους στο σχεδιασμό της πόλης» και από την άλλη, σοβαρές αποφάσεις, όπως αυτή, να παίρνονται ερήμην των πολιτών και των φορέων της πόλης. Με αυτή την έννοια έχει παιδαγωγική σημασία και είναι μάθημα συμμετοχής, όταν εκατοντάδες πολίτες μαζί με τους πιο ζωντανούς και μαζικούς φορείς της πόλης μας (Σύλλογος Δασκάλων, Σύλλογος Καθηγητών και Ένωση Γονέων) ζητούν από το Δημοτικό Συμβούλιο να ξανασυζητήσει το θέμα, παίρνοντας μια νέα απόφαση που θα εξασφαλίζει τη μέγιστη κοινωνική συναίνεση και δεν θα διαιρεί την πόλη. Πανιώνιος και Νέα Σμύρνη πάνε μαζί και δεν πρέπει να έρχονται αντιμέτωποι. Γι’ αυτό χρήσιμο είναι να δουν οι δημοτικοί άρχοντες την ουσία της πρότασής μας και να μη δίνουν δικολαβίστικες απαντήσεις.

Μέχρι τότε εμείς δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, αν χρειαστεί και με ένδικα μέσα. Συνεχίζουμε επίσης τη συλλογή υπογραφών για την ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης του Δημοτ. Συμβουλίου. Συμπολίτες δεν επαναπαυόμαστε. Χρειάζεται η κινητοποίηση όλων μας για την αναβάθμιση της ζωής στην πόλη μας.

Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε!

 

02/04/2008

 

ΚΙΝΗΣΗ  ΠΟΛΙΤΩΝ  ΝΕΑΣ  ΣΜΥΡΝΗΣ

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες
Αρέσει σε %d bloggers: